Fondsbeleggen | Vergelijk de Beste Beleggingsfondsen
Ben jij benieuwd naar fondsbeleggen en wil je weten voor wie het bedoeld is? En wat is een beleggingsfonds precies? Voor het antwoord op deze vragen ben je hier op de juiste plek. Allereerst zullen we verschillende beleggingsfondsen vergelijken en de kosten die eraan vast zitten uitlichten. Verder zullen we de voor- en nadelen uiteenzetten zodat jij weet of beleggen in fondsen wat voor jou is!
Beleggingsfondsen vergelijken is altijd een goede eerste stap als je van plan bent een beleggingsrekening te gaan openen. Geen twee aanbieders van fondsbeleggen zijn hetzelfde qua kosten, en daarom hebben we hier een aantal brokers in de tabel onder elkaar gezet.
Wat is het precies?
Wat is een beleggingsfonds? Beleggingsfondsen zijn een collectie van ingelegde bedragen van een hoop verschillende beleggers bij elkaar. De broker, ook wel de fondsbeheerder, zorgt ervoor dat dit grote bedrag belegd wordt op meerdere markten zoals aandelen, obligaties of vastgoed. Voor de individuele belegger houdt dat in dat jouw inleg naar verschillende beleggingsproducten gaat, met als gevolg een gespreid risico. Je bent met beleggen in fondsen dus niet gelijk al je inleg kwijt als één van de investeringen geen succes blijkt te zijn. Dat is voor veel beleggers een reden om voor fondsbeleggen te kiezen.
Hoe gaat fondsbeleggen in zijn werk?
Bij regulier beleggen word jij (deels) eigenaar van het beleggingsproduct waarin je investeert. Denk aan obligaties of aandelen. Bij beleggen in fondsen word je dat niet maar krijg je een deelnamebewijs, vaak participatie genoemd. Samen met jou kopen veel beleggers zo’n participatie, waardoor het totale bedrag bij het fondsbeleggen meestal heel groot is. Dat bedrag gebruikt de fondsbeheerder om te beleggen op verschillende markten. Je behaalt rendement als het beleggingsfonds stijgt in waarde, omdat jouw participatie dan ook in waarde toeneemt.
Welke voor- en nadelen zijn er verbonden aan fondsbeleggen?
Net als elke andere vorm van beleggen zitten er voordelen aan beleggen in fondsen, maar helaas ook nadelen. Een van de voornaamste redenen dat mensen kiezen voor fondsbeleggen, is het feit dat het weinig tijd kost. Je bent zelf niet actief aan het beleggen op de beurs en hoeft daar dus ook geen kennis over op te doen. Je hoeft alleen maar een participatie te kopen. Dit is aantrekkelijk omdat het op de voet volgen van de marktontwikkelingen veel tijd kost. Dit werk wordt uitgevoerd door de fondsbeheerder dus dat scheelt een hoop. Daarnaast spreekt het eerdergenoemde gespreide risico veel beleggers aan. Met een hoop verschillende beleggingen tegelijkertijd voel jij als individu minder van slecht draaiende investeringen. Deze worden namelijk gecompenseerd door alle andere beleggingen. Kent beleggen in fondsen ook nadelen? Helaas wel. Namelijk dat je meer kosten maakt dan bij bijvoorbeeld zelf beleggen. En dat is niet zo gek: je belegt niet daadwerkelijk zelf maar laat een professionele fondsbeheerder dit voor je doen. Maar zoals we al eerder zeiden: het scheelt een hele hoop tijd om niet constant zelf alle marktontwikkelingen te hoeven volgen.
Wanneer kies ik voor fondsbeleggen?
Als jij net als vele anderen niet heel blij wordt van de rente op je spaarrekening, maar niet de tijd of ambitie hebt om zelf actief te gaan beleggen, dan is fondsbeleggen zeker wat voor jou. Je hoeft alleen maar een fondsbeleggen broker uit te kiezen (daar gaan we hieronder verder op in) en dus zoals gezegd een participatie te kopen. Daarna heb jij er geen omkijken meer naar! Fondsbeleggen spreekt ook mensen aan die op zoek zijn naar een bepaald thema. Denk hierbij aan groene energie of andere duurzame initiatieven, hier bestaan speciale fondsen voor waar je rekening mee kunt houden bij het beleggingsfondsen vergelijken. Tot slot is fondsbeleggen interessant voor iedere belegger die niet al te veel risico wilt nemen, zoals we hierboven al beschreven. Als je niet van plan bent om heel agressief de markt op te gaan is dit dus een goede optie.
Wat kost fondsbeleggen?
Bij elke vorm van beleggen betaal je bepaalde kosten en fondsbeleggen is daarop geen uitzondering. Zoals je inmiddels weet worden de beleggingen gedaan door een speciaal daarvoor opgeleide fondsbeheerder. Deze rekent hier kosten voor, ook wel service fee genoemd. In veel gevallen moet je bij fondsbeleggen ook transactiekosten betalen, meestal een percentage van de prijs van je participatie. Ook komt het voor dat de broker kosten rekent voor het beheren van je vermogen, dit zijn dan servicekosten. Wat belangrijk is om te onthouden bij beleggingsfondsen vergelijken, is dat de prijsverschillen in de tabel klein lijken maar erg veel verschil kunnen maken op de langere termijn. Laat er dus een aantal berekeningen op los om erachter te komen wat het beste beleggingsfonds voor jou is.
Zijn er alternatieven voor fondsbeleggen?
Weet je inmiddels hoe fondsbeleggen in elkaar zit, maar denk je dat het niet volledig aansluit bij jouw wensen? Niet getreurd. Er bestaan genoeg andere beleggingsvormen die misschien meer voor jou geschikt zijn. Een voorbeeld daarvan is laten beleggen. Dit lijkt enigszins op fondsbeleggen omdat ook hier een professionele belegger voor jou aan het werk gaat, maar je hebt meer te zeggen over de beleggingen die gedaan worden. Een ander belangrijk verschil is dat je zelf bepaalt hoe agressief je wilt beleggen: je gaat samen met de broker op zoek naar het voor jou meest geschikte risicoprofiel. Op die manier ben je ook hier geen tijd kwijt aan het beleggen zelf, op dezelfde manier als bij fondsbeleggen. Echter heb je wel meer te zeggen over hoe je beleggingen eruit komen te zien. Wil je hier meer over weten? Kijk hier dan eens op deze pagina.
Beginnen met fondsbeleggen
Sta jij na het lezen van dit artikel te springen om de wereld van beleggen in fondsen in te duiken? Kies dan snel een broker uit en open een beleggingsrekening. Maak eerst een plan voor jezelf door een bedrag vast te stellen dat je eenmalig of eens in de zoveel tijd wilt uitgeven. Bereid jezelf verder voor door bijvoorbeeld ervaringen van anderen te lezen, en reviews van aanbieders van beleggen in fondsen. Veel succes!