Ga naar de inhoud

Zelf beleggen? Kies de beste beleggingsrekening

Als je zelf wilt beleggen, is het verstandig om eerst beleggingsrekeningen te vergelijken waarbij je zelf aandelen kunt kopen. Het aanbod is groot en elke beleggingsrekening is net een beetje anders. De ene aanbieder zal dus beter bij jou passen dan de andere. Hieronder lees je meer over de verschillende beleggingsrekeningen en gaan we de verschillende aanbieders van zelf beleggen vergelijken.
In de tabel hieronder zie je een selectie van de betere brokers beschikbaar in Nederland waarbij je zelf aandelen kunt kopen en beleggen op de beurs. Zoals je ziet zijn er best wat verschillen die, afhankelijk van hoe intensief jij belegt, je kosten bepalen.

Broker

Transactiekosten

Aanmelden

€2,50
Per jaar

€0

0,59%
Per jaar

0,60%
Per jaar

Broker

Waardering

Servicekosten

Order per €1000

Aanmelden

9,7/10

€2,50 per beurs per jaar

€2,30,-

9,4/10

€0

€0
Aandelen

Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.

9,1/10

0,59%
Per jaar

€5,00,-

8,9/10

0,60%
Per jaar

€9,00,-

Zelf beleggen, wat is dat precies?

Als jij alles wat met beleggen te maken heeft ook echt zelf uitvoert en niet door een ander laat doen, dan noemen we dat zelf beleggen op de beurs. Je handelt dan zelf in beleggingsproducten als obligaties, cryptocurrency of natuurlijk aandelen. Middels een beleggen app of handelsplatform ben jij zelf verantwoordelijk voor al je beleggingen. Je bent als enige betrokken bij het zelf aandelen kopen, hebt geen broker die je van advies voorziet en draagt zelf zorg voor je portefeuille en alle risico’s. Deze wijze van beleggen wordt execution only genoemd. Maar je raadt het al: het is niet verstandig om hier zomaar in de duiken en er is enige voorkennis voor vereist.

Welke vorm van beleggen moet ik kiezen?

Behalve zelf online beleggen zijn er ook andere manieren van online beleggen. In deze alinea zullen we zelf beleggen vergelijken met je vermogen laten beleggen. Het is namelijk ook mogelijk om in plaats van zelf aandelen kopen een eenmalig of periodiek bedrag aan een broker te geven die zijn kennis vervolgens gebruikt om voor jou te beleggen. Een ander woord hiervoor is vermogensbeheer, omdat de broker het door jou bepaalde vermogen in beheer krijgt. Een voordeel hiervan is dat je geen tijd of kennis nodig hebt om te beleggen omdat een professionele belegger dit voor je doet. Nadelen zijn echter dat je minder controle hebt, meer kosten maakt en er vaak voor een bepaalde periode aan gebonden zit.

Zelf beleggen, voor wie is het bedoeld?

Zoals we eerder zeiden heb jij dus alle controle over je vermogen als je zelf belegt. Tegelijkertijd betekent dat wel dat je alles zelf moet doen. Ben je volledig onbekend met zelf online beleggen? Dan heb je dus best wat tijd nodig om kennis op te doen. Gelijk de markt betreden raden wij natuurlijk iedereen af! Iedereen die de tijd erin wilt steken zal echter op termijn beloond worden met de voordelen van zelf beleggen op de beurs. Zo heb je nogmaals alle controle over wat je doet. Bovendien ben je minder geld kwijt aan kosten die verbonden zijn aan laten beleggen. Ten derde kun je stoppen met zelf aandelen kopen wanneer jij dat wilt en zit je nergens aan vast. Maar vergeet nooit: daarvoor moet je wel wat tijd investeren, zowel met het beleggen zelf als het in de gaten houden van de handelsmarkten.

Zelf beleggen, hoe gaat dat in zijn werk?

Het eerste wat je nodig zal hebben is natuurlijk een eigen beleggingsrekening. Kies hiervoor de beste online broker voor jouw situatie en let erop of ze ook een beleggen app aanbieden. Daarmee heb je altijd en overal snel toegang tot je portfolio. Ga bij de aanbieders ook na op welke handelsmarkten en in welke de verschillende brokers actief zijn, en welke handelsproducten ze precies aanbieden. Dat kan flink uiteenlopen. Om er zeker van te weten dat jij klaar bent om zelf te beleggen zal de broker jou een vragenlijst voorleggen. Hierin wordt getoetst hoeveel jij weet over beleggen. Daar komt een advies uit voort. Dit wordt gedaan om het risico op veel geld verliezen bij execution only beleggen te verkleinen. Het is mogelijk dat je als beginner het advies krijgt om te kiezen voor vermogensbeheer in plaats van zelf aandelen kopen. Je kunt starten met beleggen als de online broker je vragenlijst heeft goedgekeurd. In dat geval heb je toegang tot je portfolio en kan je de aandelenmarkt op.

Wat voor kosten zitten er aan vast?

Bij zelf beleggen op de beurs maak je diverse kosten. De grootste twee daarvan zullen we nu even uitlichten. Bij de meeste online brokers betaal je tijdens zelf aandelen kopen de zogenoemde transactiekosten. Dit is een percentage van je transacties op de handelsmarkt. Ben jij een zeer actief op het gebied van zelf aandelen kopen, dan zal je deze kostenpost zien oplopen. Gelukkig rekenen veel online brokers een laag percentage, of zelfs helemaal geen transactiekosten. Een andere vorm van kosten die je tegenkomt bij zelf beleggen zijn servicekosten. Dat houdt in dat je om de zoveel tijd, meestal jaarlijks, een bedrag af moet staan aan de broker voor het beheren van je vermogen op de beleggingsrekening. Maar zoals gezegd heeft zelf aandelen kopen ook diverse voordelen op kostengebied. Je ontloopt natuurlijk alle kosten die je maakt als je je vermogen laat beleggen, zoals advieskosten of de kosten voor de handeling van het beleggen zelf. Bovendien komt het vaak voor dat je bij die vorm voor een bepaalde periode ergens aan vast zit, dit is bij zelf beleggen niet het geval.

Klaar om te beginnen?

Heb jij na het lezen van dit artikel net als wij heel veel zin gekregen om te starten met zelf aandelen kopen? Maak dan direct een beleggingsrekening aan bij een online broker van jouw keuze en start met zelf aandelen kopen! Je hebt een eigen beleggingsrekening in een handomdraai aangemaakt. Zorg natuurlijk wel dat je een voorkennis hebt van de wereld van online beleggen, zoals we eerder al zeiden. Begin vervolgens altijd met de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Bekijk nog een keer snel de tabel hierboven om te zien welke broker voor jou het meest aantrekkelijk is. Als je een weloverwogen keuze hebt gemaakt ben je helemaal klaar voor de start en kan je beginnen. Wij wensen jou veel succes, plezier en rendement met zelf aandelen kopen!